Michel Barnier: Supervizarea bancara este 'necesara si posibila' incepand din 2013

Data publicarii: 10-09-2012 | Finante-Banci

Punerea in practica a unei supervizari bancare europene, de la inceputul anului 2013, este 'necesara si posibila', a declarat sambata comisarul european insarcinat cu serviciile financiare, Michael Barnier, in marja unui forum economic care se desfasoara in Italia, informeaza AFP.

'Cred ca este necesar si posibil, am lucrat serios intreaga vara, in cateva saptamani, dupa decizia de la sfarsitul lui iunie a sefilor de stat', a raspuns Barnier ziaristilor care l-au intrebat daca aceasta supervizare ar putea deveni operationala de la inceputul anului viitor. 

Barnier urmeaza sa prezinte miercuri, in fata Parlamentului European de la Strasbourg, marile linii ale planului privind crearea unei autoritati unice de supervizare bancara, ale carui principii au fost stabilite cu prilejul summitului european de la finele lunii iunie. Aceasta este conditia necesara pentru ca viitorul fond de salvare permanenta din zona euro, asa-numitul MES, sa poata sa imprumute direct bancilor fara ca operatiunea sa se faca prin intermediul statelor, evitand astfel cresterea datoriilor acestora. 

'Suntem la inceputul lunii septembrie, vom face aceasta propunere foarte rapid, fara improvizatii, pentru ca ministrii de finante, Parlamentul European sa poata sa o adopte inainte de sfarsitul anului, pentru ca aceasta supervizare integrata sa devina efectiva si operationala la inceputul anului viitor', a explicat Barnier. 

Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, dezvaluit vineri de cotidianul italian Il Sole 24 Ore, Banca Centrala Europeana (BCE) va primi misiunea de a superviza ansamblul bancilor din zona euro si va avea responsabilitati in acordarea si retragerea licentelor institutiilor de credit.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: